Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

Digte kan sagtens læses uden at læses/ Heste af smør

Interviews med og digte af debutanter i Hvedekorn 3, 2011, Tine Høeg og Mikkel Peter Andersen i dr.dk’s Testklubben, her er deres gode svar på det umulige spørgsmål: Hvad er det digte kan, som andre litteraturformer ikke kan? Først Tine:

Mange har den opfattelse, at lyrik er den sværest tilgængelige litterære form. At digte er pissesvære at læse. Det behøver de slet ikke at være. Digte kan sagtens læses uden at læses. Man kan vælge alt andet end ordene fra i et digt, og så står det bare der. Når man læser digte, får man sprogkoncentrat kastet lige i synet, og man behøver ikke gøre noget som helst med det.

Så Mikkel:

Det ved jeg ikke. Men sådan helt generelt kan digte fravriste sproget dets hverdagsbrug og skabe sammenhænge, rum, måder at være på, som ikke har en praktisk funktion, der ellers karakteriserer det sprog, vi alle taler. Som Bataille skriver et sted, kan man i poesien have en hest af smør, mens man i virkeligheden, hverdagen eller den daglige tale kun har en hest og en pakke smør. Digte, og andre litteraturformer, kan skabe nye blikke på verden, når det er rigtig god litteratur. Altid at åbne op for noget nyt eller noget andet, på den måde skaber det (litterært) rum.

skrevet den 16/08/11 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys